Supa de Rosii cu Galuste

Odata cu venirea sezonului rece simt nevoia de a consuma supe calde. Cele pe baza de carne dureaza destul de mult si nu imi place sa le servesc seara. Asa ca va propun o supa simpla si rapida, cu rosii si galuste de casa. Am avut noroc si inca am gasit rosii gustoase la piata, pe perioada iernii folosesc rosii la cutie sau bulion de casa. In afara de usurinta cu care se pregateste aceasta reteta imi place foarte mult si numarul redus de ingrediente . Daca gasesti mult prea greu de facut galustile poti incerca aceasta supa cu crutoane ...sigur ai prin casa cateva bucati de paine mai veche pe care le poti utiliza. A obtine galusca perfecta a fost multa vreme o adevarata provocare deoarece dimensiunea oului si consistenta grisului variaza de la un produs la altul. Cred cu tarie ca pe masura ce experimentezi mai mult rezultatele sunt mai bune. In bucatarie este greu sa obtii rezultate perfecte daca nu te antrenezi zi de zi, teorie valabila in orice domeniu. Dar sa lasam vorba si sa trecem la treaba. Pentru aproximativ 4 guri flamande vei avea nevoie de:
 Supa : -1 kg de rosii;
            - jumatate de telina;
            - 2 cepe medii;
            - leustean proaspat;
            - sare si piper;
            - 1 morcov de dimensiune medie;
            - 1 pastarnac (obtional);
Galuste: - 1 ou de dimensiune medie;
              - gris;
              - 1 lingura de ulei;

Pentru inceput pune o oala cu apa pe foc( aproximativ 1 litru si jumatate de apa). Intre timp curata radacinoasele, morcovul, telina, pastarnacul dar si ceapa. Taie-le in bucati medii si pune-le in oala cu apa fierbinte.Lasa-le sa fiarba pana ce se patrund foarte bine.
Cat legumele fierb ocupa-te de rosii. Le speli, le tai , le indepartezi cotorul si apoi le transformi in un piure cu ajutorul unui blender sau le poti da pe o razatoare eliminand coaja. Dupa ce legumele au fiert le scoti din vas si le lasi deoparte. Le poti consuma ca atare sau transforma in un piure.
Adauga rosiile pasate peste lichidul ce a rezultat in urma fierberii legumelor. Lasa oala pe foc pentru aproximativ 15-20 de minute la foc mediu spre mic pentru ca rosiile sa fiarba bine. Pentru o consistenta mai lejera a supei adauga apa pana ce ajungi la conistenta dorita. Daca alegi sa faci galuste este nevoie de cel putin 2 litri de lichid deoarece ele cresc foarte mult la fiert. Dupa ce supa a fiert suficient a venit momentul sa te ocupi de galuste.
In primul rand separa albusul de galbenus. Cu ajutorul unui tel bate albusul pana ce obtii o spuma. Cu ajutorul unei spatule incorporeaza cu miscari lente galbenusul si apoi grisul. "Statistic" vorbind cantitatea de gris necesara este de odata si jumatate greutatea oului (pentru un ou de 60 de grame sunt necesare 90 de grame de gris). Nu uita sa incorporezi su uleiul in galuste. Compozitia cruda de galuste trebuie turnata cat mai repede in supa deoarece bulele de albus se vor sparge si galustile vor ramane tari.
In supa ce fierbe in clocote mici se pun galustile ce se formeaza cu ajutorul unei linguri pe care o vei uda in prealabil cu apa rece( pentru a evita lipirea compozitie de lingura). Galustile se lasa sa fiarba aproximariv 10- 12 minute pana ce s-au umflat frumos si sunt pufoase. Se potriveste supa de sare si piper iar cand este gata se adauga o mana de leustean verde tocat marunt. Se consuma cu incredere si placere.
Spor la treaba si nu uita, mancarea e mai gustoasa cand pui suflet!







Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Pui cu Sos de Ciuperci si Cartofi Dulci

Paste cu Ton si Rosii

Bezele...dulci bezele