Bezele...dulci bezele

   Iti marturisesc, cu cea mai mare sinceritate ca acest desert ma face sa ma gandesc la copilarie si la perioada sarbatorilor. Abia recent am descoperit de ce.... O sa incep cu minunata expresie "pe vremea mea" dulciurile se pregateau in casa si cu precadere de sarbatori. Crema care umplea delicioasele torturi era realizata cu ajutorul galbenusurilor si lasa mereu in urma cateva albusuri care erau transformate cu rabdare, dragoste, pricepere si mult zahar in delicioase bezele. 

La minunatele bezele mi-a zburdat pofta cand am vazut cele 3 albusuri ramase de la tarta cu zmeura asa ca m-am pus pe documentat si pe treaba si rezultatul a fost unul ispititor. Urmeaza o reteta de bezele delicioasa si nu atat de greu de realizat.

Vei avea nevoie de:
- 3 albusuri;
- 200 de grame de zahar tos (sau tors daca aveti un motan prin preajma);
-100 de grame de miez de nuca;
-50 de grame de fulgi de cocos;

Incinge cuptorul la trepta 4 (foc mediu). Intr-o tava tapetata cu hartie de copt intinde miezul de nuca si lasa-i la copt cu usa cuptorului usor deschisa (eu am folosit coada unei linguri de lemn ) aproximativ 10 minute, amestecand de 2- 3 ori. Spre sfarsitul timpului, cand ar mai fi cam 2 minute adauga si fulgii de cocos astfel incat acestia din urma sa se rumeneasca frumos. Scoate ingredientele din cuptor si lasa-le sa isi traga sufletul 2-3 minute. Apoi cu ajutorul unui robot de bucatarie marunteste-le cat mai fin cu putinta si lasa-le deoparte. 

Intr-un bol curat si uscat pune albusurile, un praf de sare. Mixeaza un minut si apoi adauga zaharul continund sa mixezi pana compozitia se intareste. Vei obtine o spuma ce nu trebuie sa cada din castron cand il intorci invers. Cu foarte mare grija si cu ajutorul unei linguri de lemn sau a unei spatule de silicon incorporeaza, cu miscari line, miezul de nuca si cocosul pisat in spuma de albus.

Incinge cuptorul la treapta 3, apoi seteaza-l la cea mai joasa temperatura, eu am lasat usa cuptorului usor crapata. Intr-o tava tapetata cu hartie de copt formeaza bezelele cu ajutorul a 2 linguri mari sau folosind un pos cu dui( cu orificiu cat mai mare). Lasa spatiu intre bezele cam 3 centimetrii.

Bezelele astfel formate se lasa la cuptor aproximativ 40 de minute sau pana cand se intaresc. Sunt delicioase, foarte dulci si merg excelent alaturi de tarta cu zmeura. Din aceasta compozitie mie mi-au iesit aproximativ 18 bezele care "s-au evaporat" rapid.

Spor la treaba si nu uita, mancarea e mai gustoasa cand pui suflet!







Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Pui cu Sos de Ciuperci si Cartofi Dulci

Paste cu Ton si Rosii