Paine de Casa

Acum un an de zile am facut pentru prima oara paine de casa. Atat de buna a fost ca nu am mai renuntat la acest obicei pana in prezent. Pentru mine personal, este una dintre cele mai placute si relaxante activitati culinare. In special in serile racoroase de toamna bucatarie se incalzeste si miroase a paine calda. Imediat ce o scot din cuptor tai o felie si o savurez cu un strop de unt. Arome simple si perfecte. La inceput o sa fie putin solicitant deoarece fiecare cuptor coace in propriul ritm insa odata depasit acest prag lucrurile se simplifica.
Timpul necesar prepararii este mare insa este ocupat de dospire si coacere iar cat timp se intampla acestea iti poti vedea linistit de activitatile casnice. De asemenea poti jongla cu tipurile de faina folosite, semintele din compozitie chiar si tipurile de drojdie folosite. O activitate minunata in care poti implica membrii familiei pasionati de gatit. Sunt foarte incantata de painea de casa si rar mai cumpar din magazine. Te invit sa parcurgi acesti pasi simplii. Vei avea nevoie de:

   Pentru maia: - 50 de grame de amestec de seminte;
                        - 250ml de apa calduta;
                        - 1 lingurita de zahar;
                        - 12 grame de drojdie proaspata;
                        - 125 de grame de faina neagra;

   Pentru paine: - 1 lingura de ulei de floarea-soarelui;
                         - praf de sare;
                         - faina alba (aproximativ 350 de grame);
Intr-un bol de dimensiune medie adauga apa calduta, drojdia proaspata si zaharul. Amesteca bine si lasa 2- 3 minute amestecul sa se odihneasca. Este foarte important ca apa sa nu fie firebinte, pentru a nu omora bacteriile din drojdie. Daca apa este rece painea nu va dospi corespunzator. Acum a venit momentul sa adaugi semintele si faina neagra si sa amesteci bine.
Lasa maiaua la dospit aproximativ 15 minute intr- un loc cald acoperita cu un prosop. Mie imi place sa adaug semintele in maia pentru a se hidrata bine si a fi mai usor de digerat.

Dupa ce maiaua a crescut adauga uleiul, sarea si faina alba si amesteca pana ce aluatul se omogenizeaza.
Transfera-l pe blatul de lucru si framanta-l energic cam 10 minute sau pana ce devine elastic. Atunci cand il impingi usor cu degetul el trebuie sa revina la forma initiala. Transfera-l in o tava, da-i forma dorita si lasa-l sa stea la dospit acoperit cu un prosop pana ce isi dubleaza volumul.
Incinge cuptorul la treapta 5 iar cand painea a crescut suficient introdu-o in cuptorul preincalzit. Aici va sta timp de 35 de minute sau pana devine aurie.
 Dupa ce s-a copt las-o pe un gratar de prajituri sa se raceasca bine. O poti pastra timp de 3-4 zile in o punga de hartie, dar sigur nu va rezista atat.
Spor la treaba si nu uita mancarea e mai gustoasa cand pui suflet!








Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Pui cu Sos de Ciuperci si Cartofi Dulci

Paste cu Ton si Rosii

Bezele...dulci bezele