Cuib de Viespi
Pentru acest sfarsit de saptamana iti propun o reteta interesanta si foarte gustoasa, care iti va incalzi bucataria dar si gusturile. Imi plac produsele de patiserie si de ceva vreme ma gandesc ca cele preparate in casa ar fi mai gustoase si mai sanatoase pentru ca au ingrediente de calitate. Iata dovada! Aceasta reteta m-a cucerit de la prima incercare si a urcat rapid in topul cerintelor. O sa ai putin de munca insa rezultatul este unul de exceptie. Partea simpatica este ca poti diversifica umplutura in functie de ingredientele favorite. Aluatul mi-a amintit de cozonaci si de perioada sarbatorilor de iarna. Hai sa parcurgem impreuna necesarul de ingrediente!
Pentru aluat vei avea nevoie de:
- 500 de grame de faina alba de grau;
- 40 de grame de drojdie proaspata;
- 30 de grame de zahar;
- 50 de grame de unt topit sau ulei de floarea soarelui;
- 5 galbenusuri;
- 300 ml de lapte caldut;
- jumatate de lingurita cu sare;
- coaja rasa de la jumatate de lamaie;
Pentru uns vei avea nevoie de:
- 200 de grame de unt;
- 100 de grame de zahar;
- 100 de grame de nuci tocate;
- 100 de grame de ciocolata tocata marunt;
Pentru sirop vei avea nevoie de:
- 100 de ml de lapte;
- 150 de grame de zahar;
Intr-un bol freaca drojdia cu zaharul pana cand acest amestec devine lichid. Apoi adauga galbenusurile, untul topit sau uleiul, coaja de lamaie, sarea, laptele si faina. Amesteca ingredientele cu ajutorul unei linguri de lemn sau spatule, apoi framanta cu mana in castron timp de aproximativ 10 mniute. Aluatul format va fi destul de moale si lipicios asemanator cu cel al cozonacului. Daca ti se pare prea moale mai adauga putina faina insa nu foarte multa deoarece cuibul nu va mai fi pufos ci tare. Dupa ce ai terminat de framantat lasa aluatul sa creasca 15- 20 de minute sau pana cand isi dubleaza volumul.
Acum este un momment bun sa te apuci sa pregatesti compozitia cu care vei unge aluatul. Pentru asta ai nevoie sa freci untul la temperatura camerei cu zaharul pana se formeaza o compozitie cremoasa.
Dupa ce aluatul a crescut suficient ia-l din bol si transfera-l pe o foaie de copt ( cerata) sau pe o suprafata presarata cu faina. Eu am ales sa folosesc foaia de hartie de copt. Intinde aluatul in forma de dreptunghi, presandu-l cu mana pentru a avea o gosime uniforma ( 3-4 mm) si marginile drepte. Cu ajutorul unui cutit cu lama subtire unge aluatul cu amestecul de zahar cu unt, apoi presara in strat uniform nucile si bucatile de ciocolata.
Taie toata foaia odata cu ajutorul unui cutit trecut prin faina (pentru ca aluatul sa nu se lipeasca de lama cutitului) in fasii de aproximativ 5 cm latime si 20 de cm lungime. Ruleaza fiecare fasie obtinuta iar rulourile formate transfera-le pe o tava tapetata cu hartie de copt la distanta de 3 cm intre ele ca sa aiba spatiu in care sa creasca. Inainte de a aseza ruloul in tava, aduna partea de baza a aluatului pentru a impiedica untul sa curga in tipul coacerii. Asaza tava cu aluatul langa o sursa de caldura si lasa-l sa creasca aproximativ 30 de minute. Cuiburile se coc in cuptorul bine incalzit, la foc mijlociu ( in cazul meu treapta 4) aproximativ 30- 40 de minute. In primele 20 de minute nu deschide usa cuptorului.
Pentru sirop vei avea nevoie de o craticioara in care vei adauga laptele si zaharul. Pune-o la foc mic si lasa siropul sa dea in clocot de 3-4 ori. Dupa ce cuiburile s-au copt si s-au rumenit usor, scoate tava din cuptor si cu ajutorul unei pensule stropeste-le din abundenta cu siropul pregatit anterior. Apoi introdu din nou tava in cuptor pentru aproximativ 10 minute, cat sa se formeze o glazura lucioasa deasupra. Cuiburile de viespi se servec sub orice forma: calde, reci, cu lapte, simple.
Spor la traba si nu uita mancarea e mai gustoasa cand pui suflet!
Pentru aluat vei avea nevoie de:
- 500 de grame de faina alba de grau;
- 40 de grame de drojdie proaspata;
- 30 de grame de zahar;
- 50 de grame de unt topit sau ulei de floarea soarelui;
- 5 galbenusuri;
- 300 ml de lapte caldut;
- jumatate de lingurita cu sare;
- coaja rasa de la jumatate de lamaie;
Pentru uns vei avea nevoie de:
- 200 de grame de unt;
- 100 de grame de zahar;
- 100 de grame de nuci tocate;
- 100 de grame de ciocolata tocata marunt;
Pentru sirop vei avea nevoie de:
- 100 de ml de lapte;
- 150 de grame de zahar;
Intr-un bol freaca drojdia cu zaharul pana cand acest amestec devine lichid. Apoi adauga galbenusurile, untul topit sau uleiul, coaja de lamaie, sarea, laptele si faina. Amesteca ingredientele cu ajutorul unei linguri de lemn sau spatule, apoi framanta cu mana in castron timp de aproximativ 10 mniute. Aluatul format va fi destul de moale si lipicios asemanator cu cel al cozonacului. Daca ti se pare prea moale mai adauga putina faina insa nu foarte multa deoarece cuibul nu va mai fi pufos ci tare. Dupa ce ai terminat de framantat lasa aluatul sa creasca 15- 20 de minute sau pana cand isi dubleaza volumul.
Acum este un momment bun sa te apuci sa pregatesti compozitia cu care vei unge aluatul. Pentru asta ai nevoie sa freci untul la temperatura camerei cu zaharul pana se formeaza o compozitie cremoasa.
Dupa ce aluatul a crescut suficient ia-l din bol si transfera-l pe o foaie de copt ( cerata) sau pe o suprafata presarata cu faina. Eu am ales sa folosesc foaia de hartie de copt. Intinde aluatul in forma de dreptunghi, presandu-l cu mana pentru a avea o gosime uniforma ( 3-4 mm) si marginile drepte. Cu ajutorul unui cutit cu lama subtire unge aluatul cu amestecul de zahar cu unt, apoi presara in strat uniform nucile si bucatile de ciocolata.
Taie toata foaia odata cu ajutorul unui cutit trecut prin faina (pentru ca aluatul sa nu se lipeasca de lama cutitului) in fasii de aproximativ 5 cm latime si 20 de cm lungime. Ruleaza fiecare fasie obtinuta iar rulourile formate transfera-le pe o tava tapetata cu hartie de copt la distanta de 3 cm intre ele ca sa aiba spatiu in care sa creasca. Inainte de a aseza ruloul in tava, aduna partea de baza a aluatului pentru a impiedica untul sa curga in tipul coacerii. Asaza tava cu aluatul langa o sursa de caldura si lasa-l sa creasca aproximativ 30 de minute. Cuiburile se coc in cuptorul bine incalzit, la foc mijlociu ( in cazul meu treapta 4) aproximativ 30- 40 de minute. In primele 20 de minute nu deschide usa cuptorului.
Pentru sirop vei avea nevoie de o craticioara in care vei adauga laptele si zaharul. Pune-o la foc mic si lasa siropul sa dea in clocot de 3-4 ori. Dupa ce cuiburile s-au copt si s-au rumenit usor, scoate tava din cuptor si cu ajutorul unei pensule stropeste-le din abundenta cu siropul pregatit anterior. Apoi introdu din nou tava in cuptor pentru aproximativ 10 minute, cat sa se formeze o glazura lucioasa deasupra. Cuiburile de viespi se servec sub orice forma: calde, reci, cu lapte, simple.
Spor la traba si nu uita mancarea e mai gustoasa cand pui suflet!
Comentarii
Trimiteți un comentariu