Pizza Margarita

Blat simplu, ingrediente simple, gust desavarsit. Cam asa as descrie aceasta reteta. Alege sa te rasfeti cu un preparat ieftin si delicios. Am experimentat mai multe retete de blat si aceasta mi se pare delicios de crocanta. Sunt cateva reguli pe care ar fi bine sa le respecti pentru a obtine un blat crocant.

 Una dintre aceste este sa setezi cuptorul la cea mai ridicata treapta atunci cand coci pizza. De altfel te poti juca in voie cu ingredientele preferate insa mentine combinatii simple fara aglomera blatul.

Pentru a realiza 4 pizza numai bune pentru a hrani 4 guri flamande vei avea nevoie de:

- 500 grame de faina;
- 7 grame de drojdie granule;
- 325 ml apa calduta;
- 1 praf de sare;
- 1 lingurita cu zahar;

Pentru inceput dizolva drojdia in apa calduta si adauga lingurita cu zahar. Apa trebuie sa fie calduta pentru a activa bacteriile din drojdie, daca e prea fierbinte acestea vor muri si blatul nu va mai dospi corespunzator. Amestecul astfel format se lasa timp de 3 minute sau pana cand incepe sa formeze o spuma deasupra semn ca drojdia a inceput "sa lucreze".

Intr-un bol mare amesteca faina cu sarea si adauga amestecul de drojdie cu apa. Acum incepe "terapia" prin framantare. Dupa ce ai incorporat alauatul rastorna-l pe suprafata de lucru si framanta-l timp de cateva minute bune (vreo' 10) pana ce aluatul devine elastic, in momentul in care il impingi usor cu degetul el revine la forma initiala.

Dupa ce ai termintat de framantat imparte aluatul in 4 bucati egale, pe care le vei modela sub forma unor bile si asaza-le intr-o tava tapetata cu faina, lasand spatiu intre ele pentru ca vor creste mari, mari.. Acopera tava cu folie alimentara transparenta pe care ai uns-o cu putin ulei sau o carpa umeda. Lasa aluatul sa se odihneasca cam vreo 2 ore.

Pentru toping vei avea nevoie de:
- 500 grame de rosii proaspete;
- busuioc (proaspat si uscat);
- un  catel de usturoi;
- 4 bile de mozzarella proaspata;
- 50 de grame de parmezan razuit;
- ulei de masline;
- obtional o mana de capere;

In categoria topping eu am adaugat si ingerdientele necesare pregatirii sosului de rosii cu care vei unge blatul de pizza. Poti folosi si ketchup daca preferi. Spala rosiile si toaca-le in blender sau da-le pe razatoare pentru a indeparta cojile. Intr-o tigaie in care ai pus o lingura de ulei adauga usturoiul tocat grosier, lasa-l cat sa se rumenasca si adauga sosul de rosii. Condimenteaza-l cu sare, piper si busuioc uscat. Dupa ce apa din rosii s-a evaporat si sosul s-a inchegat adauga un varf de zahar si opreste focul.
Desfa bilele de mozzarella cu ajutorul mainilor si intinde-le pe cateva prosoape de hartie. Acestea vor absorbi excesul de lichid (altfel pizza ta va fi apoasa in centru).
Incinge cuptorul la treapta maxima si intinde aluatul de pizza. Eu am folosit mainile, mai precis podul pamei, cu care am presat aluatul de la interior spre exterior. Vei mai avea nevoie de ceva faina extra pe suprafata de lucru pentru a evita lipirea aluatului. Cand pizza are forma dorita si o grosime de aproximativ 3 milimetri, transfera aluatul in o tava tapetata cu hartie de copt peste care ai aruncat o mana de malai sau pesmet (repeta operatiunea cu pesmetul sau malaiul la fiecare pizza preparata). Pe blat intinde cateva linguri de sos de rosii si apoi mozzarella, parmezanul si busuiocul proaspat. Introdu tava in cuptorul incins si las-o cateva minute (in cazul cuptorului meu 5 minute) pana ce aceasta se rumeneste.
Spor la treaba si nu uita, mancarea e mai gustoasa cand pui suflet!






Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Pui cu Sos de Ciuperci si Cartofi Dulci

Paste cu Ton si Rosii

Bezele...dulci bezele