Tarta cu Zmeura
Un desert simplu si de efect, mai ales ca poti adauga fructele preferate. Un "ceva dulce" care poate fi pregatit indiferent de sezon deoarece merge bine cam cu orice fruct. Multa vreme obisnuiam sa cumpar dulcele de zi cu zi deoarece credeam ca nu as putea pregati ceva delicios. Pur si simplu mi se parea ca "bucataria dulce" e prea grea. Sper sa reusesc sa te conving prin urmatoarea reteta ca lucrurile nu sunt chiar atat de complicate.
Pentru ca lucrurile sa mearga ca unse vei avea nevoie, nu, de unt ci de un cantar de bucatarie. Este foarte important sa respecti gramajul. Odata lamurit acest aspect sa trecem la treaba.
Blatul se realizeaza relativ usor. Spre marea mea rusine, eu nu am o tava rotunda pentru copt si am ales sa folosesc un vas de yena (din sticla termo-rezistenta) cu diametrul de 23 de centimetri. Cantitatea de aluat pe care am pregatit-o este numai buna pentru 2 tarte cu dimaetrul de 23 de centimetri. Eu am ales sa pregatesc un acum iar aluatul care mi-a ramas l-am congelat si urmeaza sa il folosesc in maxim o luna.
Cele necesare pentru blat sunt:
- 200 de grame de unt taiat cubulete;
- 350 de grame de faina;
- 1 ou;
- 4 linguri de zahar;
- jumatate de lingurita de sare;
Pentru a pregati aluatul eu am folosit un robot de bucatarie in care am adaugat faina, zaharul si sarea. Am mixat de 3 ori apoi am adaugat untul si am mixat pana am obtinut un aluat de consistenta malaiului. Am adauga oul si am mixat pana ce aluatul a inceput sa se incorporeze. Daca ai senzatia ca aluatul este prea uscat poti adauga o lingurita cu apa rece. Rastoarna aluatul sfarimicios pe blatul de lucru si incoporeaza- in in forma unei bile folosindu-ti mainile. Turteste bila de aluat pana ce obtii un disc pe care il infasori in folie de plastic si il lasi o ora la frigider. Lucrul cu aluatul ce contine unt trebuie facut cat mai repede deoarece risti ca aluatul sa se desprinda. Cand ai senzatia ca este prea moale pentru a lucra cu el da-l la rece cateva minute.
Aceast aluat se poate realiza fara robotul de bucatarie. Astfel in un bol mare amesteca faina, zaharul si sarea. Adauga untul si incorporeaza- l in faina pana ce obtii un aluat cu consistenta malaiului. Adauga oul si daca ai senzatia ca aluatul este prea uscat adauga o lingurita cu apa rece. In principiu ai de urmat aceeasi pasi ca mai sus.
Dupa ce aluatul a stat la rece suficient imparte-l in doua bucati egale. Poti face 2 tarte sau numai una iar cealalta poate fi pastrata la congelator maxim o luna. Pe o bucata de hartie de copt intinde aluatul in forma rotunda astfel incat sa acopere baza formei de copt. Daca devine prea moale in timp ce il intinzi il poti baga la rece pentru a se intari. Dupa ce ai reusit, cat mai usor cu putinta sa intinzi aluatul tine-l la rece 10 minute iniante de a il coace. Incalzeste cuptorul la treapata 4 si pune tava in raftul din mijloc. Baza tartei se coace pana cand capata o nuanta aurie, in cazul meu au fost nevoie de aproximativ 30 de minute.
Cat blatul se odihneste putin ai suficient timp pentru a pregati crema. Vei avea nevoie de:
- 500 ml lapte ;
- 3 galbenusuri;
- 80 de grame de zahar;
- 3 linguri de amidon alimentar;
- 1 cub de unt;
Intr- un bol incapator amesteca 50 de grame de zahar cu amidonul si cele trei galbenusuri. Amesteca energic pana ce toate ingredientele sunt bine incorporate. Pune laptele impreuna cu restul de zahar in un vas pe aragaz, la foc mic. Cand lichidul este pe punctul de a fierbe adauga in fir subtire amestecul de amidon si ou. Continua sa amesteci pana cand crema capata consistenta. Ai grija sa nu se formeze cocoloase sau sa o arzi. Ia crema de pe foc si adauga cubul de unt. Amesteca bine pana ce acesta se dizolva .
Crema obtinuta se toarna in forma de tarta si se lasa cel putin 2 ore pentru a se inchega. Eu am ales sa garnisesc tarta cu zmeura proaspata si niste bezele pe care le-am preparat din albusurile ramase. Despre bezele va voi povesti in urmatoarea noastra aventura culinara.
Spor la treaba si nu uita mancarea e mai gustoasa cand pui suflet!
Comentarii
Trimiteți un comentariu